Zware Beemd en Bergtoer door nat voorseizoen

De 14e editie van de zondag 7 januari 2001 verreden Beemd en Bergtoer was erg zwaar. De afgelopen maanden is er dermate veel regenwater naar beneden gekomen waardoor het voor de fietsers af en toe flink ploeteren was. De deelnemers waren echter zeer tevreden over de uitgestippelde routes over een zeer afwisselend parcours, en het modderballet duurde nooit te lang. 

Er deden dit keer 1426 fietsers mee waarbij er 616 kozen voor de 30 kilometer route en 810 voor de langste afstand. Er deden zo'n 175 fietsers minder mee dan tijdens de vorige 2 edities van deze tocht. Mogelijk dat de toertocht in Overdinkel en de wedstrijd in Zeddam hier debet aan is. De Wielervereniging Holten is echter dik tevreden over het grote aantal deelnemers. Er waren meer vrijwilligers ingezet bij de inschrijving, hierdoor verliep dit deel van de organisatie vlotter dan in de voorgaande jaren. Het kwalitatief hoge niveau van de organisatie en de mooie omgeving blijven jaarlijks veel fietsers naar Holten lokken. Op internet waren 's avonds reeds enkele leuke reacties van deelnemers, voorzien van digitale foto's, te bewonderen. 

De 50 km rijders kregen na enkele opwarm kilometers over wegen met een harde ondergrond te maken met de vette grond en het vals plat van de Lookerenk. 

Bovenaan werd het "verkeersknooppunt" bij de "stenen bank" bewaakt door Jan Koeleman. Omdat de fietsers hier van verschillende kanten deze 5-sprong naderen moest er een lint dwars over het kruispunt worden gespannen. Omdat dit openbare wegen zijn, overigens niet druk bereden, moest hier permanent iemand van de vereniging aanwezig zijn. In deze omgeving van de Zuurberg was de route iets aangepast, enkele smalle stijgende bospaden waren verruild voor brede zandwegen omdat de paden het vorige jaar veel opstoppingen veroorzaakten. Via de "koele van Juleke" werd het erf van boer Schutte bereikt. Het eigen initiatief van Ab Overmeen resulteerde erin dat er op een veilige manier door de schuur en langs de koeien kon worden gereden. Verder was het erf perfect afgezet met lint waardoor er geen beschadigingen konden worden aangebracht. De reeds jarenlange gastvrije ontvangst door boer Schutte moeten we heel erg koesteren.

Op het motorcrosscircuit bleek maar eens weer dat Henk Vasters hier iedere meter van dit gebied kent. In vergelijking met voorgaande jaren werd er weer een ander parcours uit de hoed getoverd. Het weiland van "de Kniepe" kon toch in het parcours worden opgenomen, de dagen voor de tocht hebben we nog even in twijfel gestaan vanwege de drassige ondergrond. Over wat langere stukken asfalt werd hierna via de Borkeld de spoorwegovergang bereikt. De enk, de buffer tussen de Holterberg en het dorp, was erg pittig. Het weiland van boer Wansink was over tientallen meters afgezet met lint om beschadigingen te voorkomen. Even verderop wordt bovenaan het Beukenlaantje de Holterberg bereikt. Hier kwam de 30 kilometer ook weer op de route.

Via enkele stijgingen en afdalingen werd de Canadese begraafplaats bereikt met even verderop de "Oranjekoele". Leuk was dat deze weer op een andere manier was behangen met lint. Joost Boetes had er echter wel voor gezorgd dat het traject fietsend tot een goed einde kon worden gebracht.

Via diverse korte beklimmingen en afdalingen op de terreinen van Staatsbosbeheer werd hierna de rust bereikt. Gerard Efftink met zijn harem hadden hier in vergelijking met voorgaande jaren enkele detail verbeteringen doorgevoerd waardoor alles perfect voor elkaar was. Aan de hand van de opgehangen routeaanduiding besloten veel 50 kilometer rijders welke reeds behoorlijk waren gesloopt om vanaf de rust maar de 30 kilometer route te volgen. Het totaal aantal kilometers kwam voor hen daardoor uit op 42 kilometer. 

De lange steile beklimming van de "Diepe Hel" vlak voor de 2e splitsing bleek wederom een flinke kuitenbijter. De vele fietsers hadden hier weinig oog voor de mooie omgeving.

De lus die de langste afstand moest maken was door de natte ondergrond en de geaccidenteerdheid van dit deel van de Holterberg dit jaar ook behoorlijk pittig. Gezamenlijk met de 30 kilometer rijders ging men hierna richting de afzink van de "Diepe Hel". Via een korte beklimming op het grondgebied van Natuurmonumenten werd hierna over vlak terrein en met een koude tegenwind koers gezet in de richting van de 2 laatste zeer steile beklimmingen van de Holterberg. Voor de meeste fietsers was deze laatste hindernis net iets te veel van het goede en werd de klim stapvoets genomen. 

Het beleid van de Wielervereniging Holten m.b.t. het organiseren van toertochten is gericht op kwaliteit i.p.v. kwantiteit. We gaan er helemaal voor, half werk is niet voor ons. De vele positieve reacties zijn daarom ook een geweldige stimulans voor onze commissie en de vele helpers, om op dezelfde voet verder te gaan.

De volgende uitdaging op ATB-gebied vindt plaats op zondag 23 september a.s. Het parcours van deze veldtoertocht verschilt sterk van de januari rit.

De grote toertocht op de weg (HOLTERBERGTOER) met afstanden van 100, 150 en 200 kilometer, vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 mei. Ook deze tocht trekt jaarlijks honderden fietsers naar Holten.

 

Een objectieve beoordeling, voorzien van foto's, door een deelnemer aan de Beemd en Bergtoer van zondag 7 januari 2001 is te vinden op http://www.mtbikers.myweb.nl/. Op deze site worden nog meerdere veldtoertochten van dit winterseizoen belicht.

 


10 januari 2001,
Foto's en tekst © J. Scheperman

 

Tijdens de veldtoertocht zijn ook video opnames gemaakt. Van de oorspronkelijke 18 minuten film bleek er 15 minuten van een goede kwaliteit te zijn. Deze 15 minuten digitale video (circa 4 GB) is vervolgens terug gebracht tot bijna 4,5 minuten mpg-video met een beeldgrootte van 160 bij 128 beeldpunten.  Door de film in drie delen te knippen, zijn er drie bestanden ontstaan met een grootte van circa 1.800 kB per stuk. Ook na het inkorten en comprimeren gaat het om bestanden met een flinke downloadtijd. Voor ISDN wordt de minimale downloadtijd bijna 4 minuten. Een 56k modem zal er, bij een gemiddeld haalbare snelheid van 48k, minimaal ruim 5 minuten voor nodig hebben. Voorwaarde voor deze tijden is wel dat het rustig is op Internet, anders kunnen de tijden beduidend langer zijn. 

De volgende 3 video's zijn beschikbaar:
Video 1: Hier is alleen op de 50 km gefilmd. Het zijn opnames bij de 'stenen bank', de stal van boer Schutte, het weiland in de Beuseberg en de Holterenk.
Video 2:  De 'oranjekoele' nabij de Canadese erebegraafplaats en de rust.
Video 3: De klim vanaf de Toeristenweg nabij de 'Diepe Hel', de klim tegenover de Flisweg en de laatste beklimming van het Numendal.

Van bezoekers die de tijd nemen de filmpjes te downloaden zou ik graag horen hoe ze de filmpjes vinden. Is de beeldkwaliteit voldoende? Zijn de bestanden niet te groot c.q. de filmpjes te lang? Reacties kunnen direct naar de webmaster/cameraman gestuurd worden.