Vacances en France

Voor mijn vrouw was Spanje de eerste keus, maar gelukkig heb ik haar weten over te halen om onze vakantie in Frankrijk door te brengen. Hierbij heb ik wel moeten beloven, dat ik iedere ochtend voor vers stokbrood en croissantjes zou zorgen.

De eerste vakantiedag in Frankrijk ging ik in het dichtstbij gelegen stadje op zoek naar een echte warme bakker, die zijn oven nog met takkenbossen stookte, In een smal winkelstraatje kwam de geur van vers brood mij al tegemoet. Ik volgde dit spoor en stond opeens in zon echte Franse bakkerswinkel. De volgende ochtend startte ik al vroeg de auto om de baguette en de croissants te halen. We genoten van ons eerste Franse ontbijt. Tijdens het natafelen stelde mijn vrouw dat per fiets gehaald stokbrood vast nog veel lekkerder zou zijn. Ik had mijn fiets immers niet voor niets meegenomen, het was niet ver, en de colletjes stelden volgens haar niet veel voor! De volgende ochtend hees ik mij dus in mijn fietsplunje, zette mijn helm op, pakte mijn bidon en ging op weg naar de bakker. Nu bleek pas hoe steil de cols waren en af en toe moest ik 39 x 28 rijden om naar boven te komen. Het zweet stond me in de ogen en de geur van dat heerlijke brood drong mijn neus niet binnen. Toen ik na deze zware tocht eindelijk voor het winkeltje stond, zag ik dat alles donker was en op de deur een bordje Fermée hing. Het was de wekelijkse vrije dag.

Bij de camping aangekomen, kocht ik in de kampwinkel een baguette en twee croissants. We ontbeten verrukkelijk en vanaf die dag deed ik s morgens mijn fietskleding aan, zette mijn helm op, pakte mijn bidon en ging op weg, Ik de kantine nam ik een petit café, las mijn krantje en daarna kocht ik in de kampwinkel mijn baguette en de croissants. Steunend en kreunend kwam ik steeds weer bij de caravan aan. De ene dag was het nog meer afzien dan de andere dag. Het ontbijt was iedere dag weer een feest en steeds benadrukte mijn vrouw dat er toch niets ging boven stokbrood van een echt Franse warme bakker die zijn oven nog met takkenbossen stookt,

 

Piet Bakker

 

P.S. Ze zegt dat ze het al die tijd heeft geweten, maar dat ze mij maar in de waan heeft gelaten.

 

Copyright Piet Bakker,Holten 1998