Wat komt er bij kijken

 

Gebruikte software
De GPS-coördinaten zijn de eerste jaren aan de EXIF-informatie van de foto's toegevoegd met behulp van Microsoft Pro Photo Tools (versie 2). Dit programma is gratis te downloaden bij Microsoft. De software heeft ook alle adres en plaatsinformatie bij de foto's gezocht. Dat hoef je niet zelf te doen. Het programma maakt hierbij gebruik van Live Search Maps van Microsoft. Sinds 2011 gebruik ik het programma GeoSetter. Deze is in staat de GPS-informatie van de Garmin Edge waar ik nu mee rij, op basis van tijdstippen te koppelen aan de foto's. Ik hoef de foto's die tijdens het fietsen zijn gemakt, dus niet meer handmatig aan een kaart te koppelen. Dat moet alleen nog voor de foto's die 's avonds gemaakt worden. Voor deze foto's ga ik volgend jaar een GPS-tracker gebruiken die ik op mijn Android smartphone het gezet. Dan gaat alles automatisch.

Nadat alle GPS-informatie in de foto's is geplaatst, komt het tweede probleem. Hoe krijg je de informatie weer uit de foto's zodat je het kunt gaan gebruiken voor het opbouwen van de fotopagina's? Dit heeft veel zoekwerk gekost. Op Internet zijn diverse tools te vinden die EXIF-informatie uit een foto kunnen halen. Vele zijn getest en direct weer aan de kant gezet. Uiteindelijk ben ik bij toch bij de ExifTool uit gekomen. Dit programma is in staat alle EXIF-informatie uit een foto te halen en dit op te slaan in een tekstbestand. Worden meerdere foto's geselecteerd, dan is er de optie om alle informatie uit de foto's in één enkel bestand te laten plaatsen. En dat was nou net wat ik zocht. Nadeel is dat het een commandline programma is zonder grafisch interface. Wanneer de benodigde opties echter uitgezocht zijn, valt het gebruik best mee.

Een volgende stap is het maken van alle foto's in het juiste formaat. De basis is de originele foto van de camera. Dit is uiteraard wel aan de grote kant voor Internet. Vandaar de de FastStone Photo Resizer is gebruikt om verschillende maten van de foto's te maken. Uiteraard is ook andere software goed te gebruiken. Voordeel van een freeware utility als dit, is dat van grote aantallen foto's in één batch kleinere versies gemaakt kunnen worden. Ik heb hierbij 3 versies gemaakt: klein (162 x 108), middel (300 x 200) en groot (1200 x 800) (afmetingen 2012).

Voor het hernoemen van de verschillende afmetingen foto's is Renamer gebruikt. Hiermee zijn allerlei manipulaties met bestandsnamen uit te halen. Werkelijk een heel handig tooltje wanneer je bestanden wilt hernoemen.

De verschillende onderdelen voor de opbouw van de pagina's komt vervolgens van een aantal verschillende Internet pagina's. Het oorspronkelijke Google Maps gedeelte kwam van de Google Maps API Tutorial van Mike Williams. Dit is in 2010 aangepast aan versie 3 van de Google Maps API. Hiervoor moesten verschillende delen van de pagina herschreven worden. Deze wijzigingen zijn uitgevoerd op basis van voorbeelden.

In de eerste versie van de fotopagina's werd gebruik gemaakt van versie 2 van de Google Maps API en het Lightbox-script. Nadeel van het Lightboxscript was dat het niet werkte met de Internet Explorer. Groter nadeel was dat de afmeting van de foto's niet automatisch aangepast kon worden aan de maat van het scherm of de browser venster. Vandaar dat in 2010, met de overgang naar de nieuwe Map API, het script vervangen is door het Highslide script. Dit script is in combinatie met de Google Maps scripts wel werkend te krijgen in de Internet Exporer. Ook in Firefox werkt dit prima. Alleen geven de andere browsers, Chrome, Opera en Safari, nu de zelfde problemen als eerst Internet Explorer. Het script wordt niet uitgevoerd, maar de foto's verschijnen in een leeg venster.

Zo nu is alle informatie bekend en zijn alle maten foto's gemaakt. Maar nu nog de pagina's zelf maken. Op basis van de Google Maps API Tutorial en voorbeelden is een eigen versie van een pagina gemaakt. Zo is de lijst met beschikbare foto's van rechts naar links verhuisd en staat de lijst in een lijst die gescrolled kan worden. Ook is de afmeting van de kaart aangepast. Sinds de nieuwe versie wordt de afmeting van de kaart bepaald door de beschikbare ruimte in het venster. Alle informatie hiervoor is op Internet bijeen gesprokkeld.

Verder wordt de pagina opgebouwd aan de hand van een XML-bestand met data. Een voorbeeld van een dergelijk XML-bestand was in de tutorial te vinden. Het probleem was alleen om de informatie uit het tekstbestand op de juiste manier in het XML-bestand te krijgen. Het XML-bestand is dermate gevoelig voor fouten, dat handmatig aanmaken geen keuze was. De oplossing was eenvoudig: het tekstbestand wordt eerst ingelezen in Excel, waarna het XML-bestand geheel wordt geschreven met behulp van een Visual Basic macro binnen Excel. Door met een macro te werken, kunnen fouten eenvoudig vermeden worden. En treden er uitzonderingen op waardoor het XML-bestand niet werkt, dan is eenmalig aanpassen van de macro voldoende om voor altijd voorbereid te zijn op die uitzondering. Zo bleek het dat in het XML-bestand geen bijzondere tekens als é, ï, ü, á, en â voor mochten komen. Deze moesten allemaal omgezet worden naar codes als 'â' voor â.

De tweede serie pagina's, zonder Google Maps, zijn gebaseerd op een voorbeeld gemaakt met een generator. Aangezien ik al een lijst met data in Excel had staan, heb ik vervolgens een eigen generator geschreven binnen Excel. Deze maakt een complete pagina aan. Er wordt hier niet gewerkt met een dynamische pagina met een databestand. Het moet in principe mogelijk zijn een dynamische pagina te schrijven die gebaseerd is op data uit het zelfde XML-bestand waar ook de Google Maps versie uit gemaakt is. Dit gaat me echter net iets te ver.

Het resultaat is nu dat ik een Excel-bestand heb waar ik een aantal parameters bij invul. Vervolgens zijn er een aantal macro's die de verdere handelingen, inclusief de commandline opdracht van de ExifTool, uitvoeren. Heeft de eerste opbouw van het geheel lang geduurd, nu kunnen vrij eenvoudig nieuwe galerijen toegevoegd worden. 

 

Nauwkeurigheid fotolocatie Google Maps
Helaas lijken er kleine positieafwijkingen in de GPS-coördinaten te zitten. De coördinaten zijn wel heel precies in de foto's geplaatst. De afwijking ontstaat waarschijnlijk door kleine afrondingen tijdens de conversie van de EXIF-gegevens uit de foto's naar het XML-bestand met informatie voor de webpagina. Maar goed, zover ik heb gezien zijn de afwijkingen niet veel groter dan pakweg 50 m. Daar is mee te leven. Er moet nog uitgezocht worden hoe de nauwkeurigheid is te verbeteren.

Een andere mogelijkheid voor de afwijkingen, zijn de verschillende kaartmaterialen waar gebruik van gemaakt wordt. De GPS-coördinaten zijn handmatig aan de foto's toegevoegd met behulp van het Microsoft Pro Photo Tools. Voor het opzoeken van de GPS-data gebruikt Pro Photo Tools uiteraard geen Google Maps. Het programma maakt in plaats daarvan gebruik van Live Search Maps van Microsoft. Het zou niet mogen, maar daar zouden natuurlijk kleine verschillen in kunnen zitten.

 

Laatste wijziging: 29 oktober 2012, Copyright foto's: H.J. Luggenhorst