Fotopagina's

Op deze pagina vind u een aantal series van foto's gemaakt tijdens fietsvakanties in het buitenland. Alle foto's zijn gekoppeld aan Google Maps. Voorwaarde voor het verschijnen van de foto's is dat Java ingeschakeld is. Links op het scherm staat een lijst met kleine foto's, rechts staan de vlaggetjes op de kaart. Deze vlaggetjes geven de locatie aan waar de foto's zijn gemaakt. Wordt links op een kleine foto geklikt, dan verschijnt een informatieschermpje rechts op de kaart. Je ziet een iets grotere foto, datum en omschrijving van de foto en locatiegegevens.

Bij het bekijken van de foto's op Google Maps, kunnen gewoon de besturingselementen van Google Maps gebruikt worden. Je kunt dus in en uitzoemen en schuiven met de kaart. Ook kun je kiezen om de vlaggetjes op de kaart te zetten (standaard beeld), op de satellietfoto's van Google of op een combinatie van satellietfoto met daar overheen kaartelementen.

Klik je vervolgens op de foto, dan wordt een grote versie van de foto, met datum en omschrijving, getoond. Althans, dat is de bedoeling. Dit gaat echter niet altijd helemaal zoals het zou moeten gaan. Voor het tonen van de foto wordt het Highslide javascript gebruikt. 

Vandaar dat de meeste fotoseries dubbel uitgevoerd zijn. Je kunt ze bekijken in combinatie met Google Maps, dan zie op de kaart waar de foto gemaakt is. of in een losse pagina. In dat geval werkt het Highslide script wel goed met alle geteste browsers. Ook hier geldt de voorwaarde dat Java ingeschakeld dient te zijn in de browser. In dat geval kun je ook met behulp van de cursortoetsen door de foto's bladeren. Meer informatie over de opbouw van de pagina's vind je hier.

Voor alle pagina's geldt dat ze het best bekeken kunnen worden op een scherm met een minimale resolutie van 1280 x 1024. Een kleiner scherm kan prima, maar dan bestaat de kans dat de foto's door het script verkleind worden, zodat ze op het scherm passen.

 

Beschikbare fotoseries

Foto's van Toppen
Als sinds de jaren tachtig fiets ik door Europa. De eerste keer in het hooggebergte was in 1988. Dat was in de Pyreneeën. Toen ben ik begonnen met het fotograferen van de bordjes die bovenop een Franse col staan. In de loop der jaren heb ik heel veel van die bordjes verzameld. Het zijn niet alleen bordjes bij Franse cols, maar ook hoogtepunten bij passen, almen, sattels, doodlopende dalen, etc. in andere landen; o.a. in Zwitserland, Oostenrijk, Engeland. Eerst werden de bordjes nog zo maar gefotografeerd met de fiets bij het bordje. Bovendien zijn lang niet alle gepasseerde borden op de foto gekomen. Vanaf 2002 probeer ik de fiets eigenlijk altijd in rijrichting bij het bord te plaatsen.

De lijst met foto's is helemaal bijgewerkt en bevat nu alle foto's vanaf de rit door de Pyreneeën in 1988. Op de volgende pagina staan foto's in chronologische volgorde. De foto's tot en met mei 2002 zijn scans of foto's van de originele 'papieren' foto's. Vanaf augustus 2002 zijn het digitale foto's. Uiteraard zijn alle foto's ook gekoppeld aan Google maps. Dit zijn drie pagina's. Op de eerste pagina zijn de toppen gesorteerd op land en op alfabet, op de tweede pagina zijn ze gesorteerd op hoogte; de laagste is slechts 48 m, de hoogste 2802 m. De laatste is chronologisch, de eerste boven en de laatste onder. Als laatste wijziging heb ik bij alle foto's een 'Start' aangegeven als aanduiding van de richting waarin naar de top is gereden. Dit kan een plaats zijn, maar ook een weg, rivier of een andere col/top. 

2024: Weekje fietsen in het Westenwald, Duitsland
In augustus begon het nog even te kriebelen. Maar waar nu naar toe? Weer klimmen? Of toch maar helemaal toeristisch? Het is de tweede optie geworden. Om eens iets anders te doen, heb ik een Enjoy Hotel geboekt. Aangezien dit steeds maar 4 overnachtingen zijn, 3 dagen fietsen, heb ik 2 reserveringen achter elkaar gemaakt bij Enjoy Hotel Westenwald. Hierdoor kon ik 7 dagen fietsen vanuit hetzelfde hotel. Aangezien er in het Westenwald heel veel wegen liggen, waren 7 routes zonder al te veel doublures geen enkel probleem. Er is een overzicht van een klein aantal foto's en natuurlijk een overzicht op Google maps.

2024: Oostenrijkse Alpen
De eerste vakantie van 2024 ging naar Oostenrijk. Daar lagen nog een paar mooie klimmen. De belangrijkste, die al lang op het verlanglijstje stond, was de zuidhelling van de Grossglockner, het Hochtor. Vandaar dat ik eerst 5 dagen vanuit Lienz heb gefiets. OK, voor het Hochtor ben ik even met de auto naar Winklern gereden. Op de terugweg heb ik Oetz bezocht. Ook hier 2 mooie klimmen en 2 dagen toeristisch toeren door de omgeving. Er is een overzicht van de foto's en als je wilt weten waar de foto gemaakt is, dan is er de versie met Google Maps

2023: Vogezen; 5 keer Grand Ballon

In augustus ben ik naar Thann, aan de zuidkant van de Vogezen, geweest om de Grand Ballon te beklimmen. Je kunt de Grand Ballon van de zuidkant benaderen vanaf de Col Amic en van de noordkant vanaf Le Markstein. Ik ben op 2 manieren naar Col Amic gereden, oost- en zuidkant en op 2 manieren naar Le Markstein, oost- en westkant. En dan blijkt je van de westkant ook nog naar de Col du Haag te kunnen. Dat ligt tussen Le Markstein en de Grand Ballon. Dat zijn 5 beklimmingen naar de Grand Ballon. De zesde, westkant Col Amic, had ik in het verleden al eens gereden. Uiteraard zijn de fotos weer in een overzicht geplaatst en zijn de gelinkt aan Google Maps.

2023: Berge, Duitsland

Begin juli ben ik een paar dagen op de fiets naar Berge, Duitsland geweest. Berge ligt op ongeveer 100 km van Holten; een mooie fietsafstand. Het was dus op de fiets naar Berge, daar 3 dagen rond toeren en weer rustig op de fiets terug. In de buurt van Berge zijn geen bergen te vinden. Afhankelijk van de richting vanuit Berge is het of vrijwel vlak, of licht heuvelachtig. Door dit gebied loopt een lange fietsroute van Osnabrück naar Oldenburg; de 'Radroute der Megalithkultur'. Er is ook een vergelijkbare wandelroute. Langs de route liggen meer dan 70 hunebedden. Daar heb ik er een aantal van bezocht. Er is geen reisverslag, wel een aantal foto's in een overzicht en gelinkt een Google maps.

2022: Sauerland

Aangezien de vakantie rond de Ventoux niet is geworden zoals gehoopt, is in september besloten nog een lang weekend naar het Sauerland te gaan. Hier is twee keer een halve dag en 4 hele dagen gefietst. Dit keer was het niet warm, maar fris en nat. Gelukkig maar 1 dag zo nat dat de schoenen gedroogd moesten worden. Weer een overzicht en de foto's op Google Maps.

2022: Omgeving Mont Ventoux en de Vogezen

Het was de bedoeling om dit jaar de Mont Ventoux van alle 3 kanten te beklimmen en om een rondje rondom de Ventoux te maken. Maar het tegen. Het was in juni heel warm in Zuid Frankrijk. De temperatuur op de GPS tijdens het fietsen liep op tot 40 graden. In de schaduw was het nog steeds 35 graden. Met die temperatuur was het voor mij niet mogelijk de Ventoux te beklimmen. De Ventoux is dus van vele kanten bekeken, maar niet van boven.

Na zuid Frankrijk is ook nog 5 dagen in de Vogezen gefietst. Hier was het weer beter voor mij. Minder warm, soms bewolkt, zelfs een beetje regen. Net als altijd: een overzicht van de foto's en de foto's op Google Maps.

2021: Nogmaals fietsen in de Pyreneeën en de Alpen

Ook dit jaar was het met de Conona te plannen om naar Frankrijk te gaan. De planning, rustig beginnen en dan klimmen, ging niet door omdat het niet uit kwam bij een hotel. Dus nu maar eerst naar de hoogste berg en vervolgens afbouwen. Het werd dus Alpen, Pyreneeën en midden frankrijk.  Overzicht - Google maps

2020: Fietsen in de Pyreneeën en de Alpen

Ondanks de Corona toch op fietsvakantie geweest. De planning was half juni, maar in verband met Corona een week later vertrokken. Via een tussenstop in midden Frankrijk ging het door naar de Pyreneeën. Hier is vijf dagen geklommen. Door de hitte wel minder dan gepland. Op de terugweg is voor drie dagen in de Alpen gestopt. Overzicht - Google maps

Lang weekend Brugge, 2019

In het najaar ben ik nog een lang weekend naar Brugge geweest. Ik wilde al een tijdje deze stad eens bekijken. Nu was het eindelijk zo ver. Met Brugge als uitvalbasis ben ik een middag en vier dagen door de omgeving getoerd.  De foto's staan weer  in een overzicht en gekoppeld aan Google Maps.

Wenen en omgeving Gross Glockner; fietsvakantie 2019

Weer waren er twee locaties voor de fietsvakantie. In tegenstelling tot andere jaren begon de vakantie redelijk vlak in Wenen. Deze stad stond al heel lang op het verlanglijstje. Na het vlakke Wenen ging het pas de bergen in. Jaren terug was ik als eens onderlangs de Gross Glockner gekomen. Door het slechte weer ben ik toen niet verder gekomen dan het Fuscher Torl. Nu moest het maar eens door naar het Hochtor. De foto's, net als afgelopen jaren, in een overzicht en gekoppeld aan Google Maps.

Vallée de l'Ubaye en Vogezen; fietsvakantie 2018

Voor het eerst heb ik geen racefiets mee gehad op vakantie. Dit voorjaar heb ik een trekking fiets gekocht voor de vakantie. Nu hoef ik nooit meer een fiets om te bouwen als ik op een lange of korte fietsvakantie wil. Bijkomend voordeel is dat de fiets een veel lichter verzet heeft dan de racefiets. Hellinkjes van 17 % konden nu zittend worden bedwongen. Met deze fiets ben ik eerst naar zuid Frankrijk geweest. De uitvalbasis hier was Barcelonnette. Op de terugweg ben ik 3 dagen blijven hangen in de Vogezen. Als met al weer heel veel collen beklommen. De foto's, net als afgelopen jaren, in een overzicht en gekoppeld aan Google Maps.

Fietsvakantie 2017: Zwitserland
Ik was al jaren niet in Zwitserland geweest, terwijl het een schitterend fietsland is. Tenminste, als je van klimmen houdt. Om niet de hele tijd in de hoge bergen te zitten, is er eerst 5 dagen in het zuidwesten van Zwitserland gefietst. Daarna nog eens vier dagen in het noordoosten van Zwitserland. Hier zijn de bergen niet zo hoog, maar de mogelijkheden veel groter. Uiteraard zijn er ook dit jaar twee pagina's waar je de foto's kunt bekijken. Op de pagina met losse foto's kun je zo door een selectie van alle foto's bladeren. Op de tweede pagina zijn de foto's weer aan Google Maps gekoppeld.

Fietsvakantie 2016: Wales
Na jaren fietsen in Frankrijk en Oostenrijk eens iets heel anders. Dit jaar ben ik het kanaal overgestoken en naar Wales gereden. Geen extreem hoge bergen, wel mooi klimwerk en schitterende natuur. Weer zijn er twee pagina's waar je de foto's kunt bekijken. Op de pagina met losse foto's kun je zo door een selectie van alle foto's bladeren. Op de tweede pagina zijn de foto's weer aan Google Maps gekoppeld.

Fietsvakantie 2015: Franse Alpen en de Chartreuse
Dit jaar ging het nog een keer de bergen in. Op het programma stonden een paar klimmen in de Franse Alpen, in de omgeving van Briançon. Om het 'af te leren' stonden  er ook nog een aantal ritten in de Franse Chartreuse, een mooi compact berggebied tussen Grenoble en Chambery, op het programma. Zoals altijd de laatste jaren, zijn er weer twee pagina's met de foto's. Een pagina met de losse foto's en eentje met de foto's gekoppeld aan Google maps

Fietsvakantie 2014: Tirol, Oostenrijk
Voor het eerst sinds 2011 stond het hooggebergte weer eens op het programma. In Oostenrijk lagen nog een aantal bergpassen dit ik nog eens wilde bezoeken. Vandaar dat ik eerst 4 dagen vanuit de omgeving Innsbruck heb gefietst en daarna vanuit Weissenbach. Ook dit jaar weer 2 pagina's met foto's: de eerste bevat gewoon de losse foto's, in de tweede zijn ze gekoppeld aan Google Maps.

Fietsvakantie 2013: Côte d'Azur
In 2010 ben ik in verband met de  Alpenetappe van de 100 Cols in Nice geweest. Daar zie je langs de boulevard gewoon palmbomen staan. Dat zie je anders nooit. Voor mij de reden om een keer terug te keren naar die omgeving. Vandaar dat ik dit jaar langs de Côte d'Azur heb gefietst. Eerst een paar dagen door de heuvels, later direct langs de kust. Van de vele foto's staan er hier 112. Net als voorgaande jaren zijn er 2 pagina's: de eerste bevat gewoon de losse foto's, in de tweede zijn ze gekoppeld aan Google Maps.

Fietsvakantie 2012; tussen Parijs en Roubaix
Dit jaar geen hoge bergen en diepe dalen, maar een redelijk vlakke omgeving. Het thema van de vakantie was het parcours van de wielerklassieker Parijs - Roubaix; ook wel bekend als "de Hel van het Noorden". Deze hel bestaat uit de 50 km kasseienstroken die elk jaar in de klassieker zit. In totaal is een selectie van 38 km van deze stroken bezocht. Het keerpunt van de tocht was een onvergetelijk dagje fietsen door Parijs.
Uiteraard zijn er foto's gemaakt. Het totaal van 550 foto's is terug gebracht tot een selectie van 112 stuks. Op de losse pagina kan, na aanklikken van een eerste foto, ook met de cursortoetsen door de foto's gebladerd worden. Op een tweede pagina zijn de foto's gekoppeld aan Google Maps. Hier kun je precies zien waar de foto's gemaakt zijn.

Fietsvakantie 2011, Landeck, Oostenrijk
Dit keer was er een vast hotel. Alle tochten zijn gereden vanuit Landeck. Totaal is er 7 dagen gefietst in de omgeving van Landeck. Elke dag werd er wel ergens een dal omhoog gereden tot het eind of tot de pas. Alleen voor de rit door het Ötztal is eerst de auto meegenomen tot het dorp Oetz. Anders was de rit vel te lang. Ook is de pas niet bereikt. Om nog iets van de omgeving te genieten, is bij Sölden gekeerd.
Een uitgebreide selectie van alle gemaakte foto's zijn te bekijken op Google maps of op een losse pagina.

Fietsvakantie 2010, Alpen
Er is totaal 8 dagen gefietst door de Franse Alpen. Dit was de laatste etappe die volbracht moest worden om de 100 Cols tocht te volbrengen. Er is gestart in Nice. De volgende dag is de 100 Cols opgepakt bij Beuil. Vervolgens was het nog 6 dagen fietsen naar Albertville. De laatste dag bestond uit een rondje vanuit Albertville over de Saisies naar Flumet. Daarmee is de 100 Cols tocht volbracht.
Een uitgebreide selectie van alle gemaakte foto's zijn te bekijken op Google maps of op een losse pagina.

Fietsvakantie 2009, Pyreneeën
Gedurende 9 dagen is met de fiets door de Pyreneeën getrokken om dit ontbrekende deel van de 100 Cols tocht te volbrengen. Een uitgebreide selectie van alle gemaakte foto's zijn te bekijken op Google maps of op een losse pagina.

100 Cols
Ik ben al sinds 2002 bezig met het rijden van de 100 Cols; een fietstocht van ruim 4000 door Frankrijk. Al die jaren heb ik foto's gemaakt. Op de eerste 300 km slechts een paar. Toen had ik nog een gewone spiegelreflex camera. Daarna kwam er een digitale camera en zijn er vele foto's gemaakt. Een selectie uit deze foto's zijn nu op een kaart gezet. Ook zijn er nog een paar beelden uit video-opnames geknipt. Op bepaalde plekken is wel gefilmd, maar weer niet gefotografeerd. Het totaal geeft een indruk van de route van de 100 Cols. De getallen bij de foto's zijn de kilometers volgens de routebeschrijving van 2006 plus de Port de Balès (2007). Dat is dus inclusief de lus door de Baskische Pyreneeën en met de lus over de Port de Balès. Sinds juli 2010 is de route compleet.
Foto's langs de route van de 100 Cols. De foto's zijn ook op een losse pagina te bekijken zonder een koppeling naar Google Maps.

Vakantie Loiregebied, Frankrijk 2008
Deze vakantie is er gefietst vanuit twee hotels. Het eerste hotel lag in Lionnière, even buiten Azay le Rideau. Hierbij is hoofdzakelijk in het gebied ten westen van Tours gefietst. Slechts één van de vier ritten bracht me even ten oosten van Tours. De tweede standplaats was Cour-Cheverny; pakweg 12 km ten zuid-oosten van Blois. Ook vanuit deze standplaats zijn 4 fietstochten ondernomen. De leidraad voor alle tochten waren de vele kastelen die in dit gebied te vinden zijn.
Foto's omgeving Azay le Rideau op Google maps, of op een losse pagina.
Foto's omgeving Cour-Cheverny op Google maps, of op een losse pagina.

Vakantie Vorarlberg, Oostenrijk 2008
De uitvalsbasis was Nüziders bij Bludenz in Oostenrijk. Doordat ik vorig jaar al een aantal 'grote' ritten had gereden, ben ik dit jaar relatief dicht bij Nüziders gebleven.
Foto's Vorarlberg op Google maps, of op een losse pagina.

 

Laatste wijziging: 11 oktober 2024, Copyright foto's: H.J. Luggenhorst